Trends en hippe kleedjes | Valentino autumn/winter 2017-18

Zwierige bloemenprints, mysterieus zwart en een flinke dosis badass vrouwelijkheid. De middag dat ik naar de show van Valentino aan het koekeloeren was, droeg ik drie lagen kippenvel. Met een flinke kromming in mijn rug en met mijn neus nog geen vijftien centimeter van mijn computerscherm vandaan, zat ik te genieten. Zelf droeg ik een weinig inspirerende outfit, mijn pyjama is deze zomer mijn meest gedragen outfit en dat is flink beschamend. Als freelance tikkende typemachine is een knallende outfit nu niet bepaald vereist. Een grote zonde, echt.

Gelukkig was daar Pierpaolo Piccioli. Een vrolijke man met smalle bouw en een kek snorretje. De hoofdontwerper van het Italiaanse modehuis Valentino zorgde voor een knallende prêt a porter show. De lieve gesnorde man bracht op een grijze maandagmiddag de pret van mode weer terug in mijn leven. Sjonge jonge, ik weet dat dit flink sentimenteel klinkt, maar ik was toch echt even mijn liefde voor mode kwijt. Een tijdje vond ik het slechts oppervlakkig gelul. Mijn beeld van mode werd gekleurd door huppelkutjes zonder ruggengraat en wel een berg designertassen en inspiratieloze outfits. Met duizenden volgers en hordes Instagram-meisjes werd naar mijn idee de verloedering van de mode ingezet. Mode is voor mij kunst, een zekere vorm van visuele poëzie. Hoewel mijn liefde voor mode weer is wedergekeerd en ik de huppelde mokkels uit mijn gezichtsveld probeer te houden, vraag ik mij nog steeds af of de meisjes die nu de front row vullen echt van de modeshows genieten, zoals een ware liefhebber dat zou doen.

“Mode is voor mij kunst, een zekere vorm van visuele poëzie.”

Iedere collectie heeft een context, een geschiedenis, een verhaal en ik zou zelfs bijna willen zeggen: een ziel. Ik vraag me af in hoeverre de ontwerper en kunstenaar nog zijn verhaal kan doen met de vele ruis van snappende en scrollende meisjes van de front row. “Oooh my gosh, love it!” is natuurlijk een groots compliment, maar op een gelaagd argument kunnen we online soms erg lang wachten.

Genoeg gezanik.

Valentino brengt feminisme zonder dossen okselhaar

De show vindt plaats in een imposant doolhof van marmeren accessoires, planten en stoelen. Door een prachtig lichtspel ontstaan er schaduwen van kroonluchters op de muren. Onder begeleiding van rustige muziek met hier en daar een kleine viool, betreedt het eerste model de catwalk. De sfeer is rustiek en vrouwelijk, maar de krachtige passen van de modellen en de pittige make-up zenden een andere boodschap. Het contrast is sterk en zorgt voor mijn eerste laag kippenvel. Zoals bij meer modehuizen het geval is, staat de vrouwelijke kracht centraal. De mode is de afgelopen seizoenen flink gekleurd door feminisme. Ik vind het mooi om te zien dat de show van Valentino een ode aan deze feministische golf is, zonder dat het er te dik bovenop ligt. Piccioli, maakt binnen de collectie geen gebruik van kreten, schreeuwerige borden of dossen okselhaar, de boodschap is veel subtieler en wordt niet met woorden maar met mode gebracht.

Valentino: de nabeschouwing

Na een modeshow gaan mijn radartjes direct draaien. Met de krachtige boodschap van Valentino durf ik mijn dagen met vertrouwen tegemoet te gaan. Het draaide bij de prêt a porter collectie immers om vrouwelijke power en dat is zeker iets wat ik in mijn dagelijkse leven wil mengen. Er vielen mij een aantal dingen positief op.

  • De rode kralen ketting die bijna iedere model droeg
  • De stevige kisten onder de zwierige rokken
  • Bloemenprints en abstracte zwart-wit prints
  • Flink wijde gewaden van lichte stoffen
  • Lila en licht-roze
  • Lange wollen jassen

Het is een aardige lijst geworden. Dat is ook niet zo gek, want bijna ieder model draagt wel iets wat begerenswaardig is. Met deze lijst in gedachten betreed ik de komende weken het internetlandschap. Ik ga op zoek naar de tofste items met eenzelfde feeling. Collages zullen mijn computer inrollen en looks zullen ontstaan. Voor nu heb ik drie trend-uitsmijters:

  • Powerhousen met pittige patta’s en bloemen
  • Lang, licht en lila
  • Zwieren zwaaien

Powerhousen met pittige patta’s en bloemen

Binnen deze eerste uitsmijter staat het contrast met de stoere veterschoenen en bloemenjurken centraal. Op de catwalk kwamen beide regelmatig voorbij gewandeld. Ik vind het persoonlijk een knaller van een combinatie en pas het zelf al een tijdje toe in mijn eigen garderobe. Nu moet ik wel eerlijk zijn dat mijn kledingkast nog niet een lange bloemenjurk bevat, maar daar komt ongetwijfeld verandering in. Houd deze trend goed in de gaten, want je gaat ‘m zeker nog veel vaker voorbij zien komen.

Lang, licht en lila

En hier begon mijn liefde voor lila. Eerst had ik een soort allergie, spuuglelijk vond ik ‘t: lila. Nu zie ik deze kleur als een soort alternatieve zus van licht-roze. Deze nieuwe blik stemt mij vrolijk, want de knallende combinaties vliegen mij nu om de oren. Lila fleurt de boel makkelijk op en matcht als een tierelier met bordeaux rood. Voor de brunettes onder ons: eat your focking heart out.

Zwieren zwaaien

Toppunt van feminisme is een wijde jurk als een superhelden cape dragen. Ik ben van mening dat deze wijde gewaden á la Jomanda ook pittig sexy kunnen zijn. Met een paar rode over the knee laarzen, wordt het namelijk een best spannend setje. Ook bij deze laatste uitsmijter adviseer ik goed je oren en ogen open te houden, want ook deze trend zou nog eens een blijvertje kunnen zijn.

1 comment / Add your comment below

Geef een reactie